Eleccions municipals 2011: les propostes en política lingüística

Benvingudes i benvinguts al meu bloc.

Començo aquesta aventura blocaire analitzant les propostes en política lingüística de les formacions que seran a l’Ajuntament de Barcelona durant la legislatura 2011-2015. Si hem de prendre el nombre de mesures plantejades pels partits com un primer indicador del paper que ha de jugar el català en la societat barcelonina, es pot establir una línia divisòria clara entre el PSC d’una banda, i CiU, ICV i UxB de l’altra. Per què? Doncs perquè les propostes que posen sobre la taula els socialistes amb prou feines arriben al mig full dels 165 de què consta el seu programa electoral, mentre que en els altres tres partits les mesures per promoure la llengua superen aquesta extensió amb escreix. Naturalment, l’indicador més vàlid no és el quantitatiu sinó el qualitatiu i aquí de nou, des de la meva òptica, el rol que CiU, ICV i UxB volen atorgar al català és molt més rellevant que el del PSC.

D’una manera més o menys explícita, un comú denominador de tots els programes és l’aposta per garantir els recursos pressupostaris al Consorci per a la Normalització Lingüística, possiblement el principal organisme d’extensió del coneixement i de l’ús del català entre la població adulta. Atès que un o diversos d’aquests partits que he analitzat governaran la ciutat, cal esperar que aquesta promesa electoral es transformi en realitat.

Finalment, pot ser t’estàs preguntant que com és que no dic res del PP. Molt fàcil: no puc opinar del seu programa perquè en el moment de redactar aquest article -darrer dia de la campanya electoral- ha estat impossible trobar el programa a Internet. És un fet tan extraordinari com inexplicable.

Entrades relacionades:
Propostes de política lingüística del PSC
Propostes de política lingüística de CiU
Propostes de política lingüística del PP
Propostes de política lingüística d’ICV
Propostes de política lingüística d’UxB

Deixa un comentari